Big advertising balloons
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat betekent karaat?

Als je oude gouden sieraden en andere voorwerpen wilt verkopen, bijvoorbeeld bij GoudNL, wil je natuurlijk een idee hebben van wat deze ongeveer waard zijn. Het aantal karaat van het gouden voorwerp bepaalt de waarde. Maar wat is dit karaat nu precies? En hoe weet je nu wat het karaat van jouw gouden ketting of armband is?

Karaat goud

Simpel gezegd staat het karaat goud voor de hoeveelheid zuiver goud die in een voorwerp zit verwerkt. Een gouden ketting of horloge is namelijk bijna nooit van 100% fijngoud gemaakt, omdat dit te zacht is om goed te verwerken tot een duurzaam voorwerp. Daarom wordt het goud gemengd met een harder metaal, zodat het beter kan worden verwerkt. Hoe meer goud er echter in het voorwerp zit, des te hoger de waarde. De meest voorkomende goudgehaltes in sieraden en voorwerpen zijn 14 karaat (58,5% zuiver goud) en 18 karaat (75% zuiver goud). Het hoogste gehalte dat een voorwerp kan hebben is 24 karaat (99,9% zuiver goud).

Hoe weet ik het karaat van mijn gouden voorwerp?

Op gouden voorwerpen is vaak een merkteken te vinden, waarmee je kan zien hoeveel jouw gouden voorwerp waard is. Zo wordt een sieraad van 14 karaat aangeduid met een merkje waarin het getal 585 staat, wat staat voor de 58,5% zuiver goud dat in het voorwerp verwerkt zit. Hetzelfde geldt voor de andere goudgehaltes, die elk een ander merkteken met een getal kennen.

Goud verkopen bij GoudNL

Wanneer je het aantal karaat van je gouden object weet, kun je met behulp van het gewicht van het voorwerp uitrekenen hoeveel jouw gouden voorwerp waard is. GoudNL kan je sieraden en andere voorwerpen vrijblijvend taxeren, maar op de site Goudnl.nl kun je alvast een idee krijgen. Op deze website zijn namelijk de actuele goudprijzen te zien, die elk half uur worden bijgewerkt. Zo weet je altijd van tevoren waar je aan toe bent als je je gouden voorwerpen wilt gaan verkopen.