Big advertising balloons
Image default
Business / Marketing and Advertising

Het verschil tussen beleggen en investeren

In de zakenwereld kom je twee termen vaak tegen: beleggen en investeren. Deze twee woorden worden met enige regelmaat door elkaar en in gelijksoortige zinnen gebruikt. Maar als beginnend belegger kan dat best lastig en verwarrend zijn. Want wat zijn nu precies de verschillen tussen investeren en beleggen? En maakt het financieel iets uit of je voor beleggen of investeren kiest?

De term investeren wordt over het algemeen in een veel bredere zin gebruikt dan beleggen. Bij investeren gaat het vaak om een opoffering van tijd, geld of mankracht ten behoeve van een doel dat pas op de lange termijn behaald kan worden. Bij investeren gaat het er dus om dat je als het ware offers maakt, om daar in toekomst iets mee te bereiken en ervan te profiteren. Het cliché ‘investeren in jezelf’ heb je vast al vaak gehoord. Hiermee wordt over het algemeen ook bedoeld dat je tijd en geld investeert in iets (bijvoorbeeld kennisuitbreiding) om er in de toekomst van te profiteren.

In de financiële wereld wordt een investering gezien als iets dat veel invloed moet hebben op jouw bedrijf of het bedrijf waarin je investeert. Zo wordt het kopen van 1% van de aandelen van een bedrijf niet gezien als investering, maar als je 50% van de aandelen zou kopen zou je wel weer kunnen spreken van een investering.

Een belegging gaat vooral om het financiële voordeel dat ergens mee kan worden behaald. Je steekt ergens geld in omdat je verwacht dat de waarde ervan gaat stijgen. Bovendien zijn beleggingen vaak makkelijk te verhandelen, denk bijvoorbeeld aan obligaties en aandelen. Geld beleggen in grote zaken als vastgoed wordt meestal niet als belegging gezien, maar als investering. Aandelen kopen van een groot bedrijf als Shell is dan juist wel weer altijd een belegging.

http://leerbeleggen.com