Bigadvertisingballoons

YouTube, dat in handen is van Google, trekt meer dan 120 miljoen unieke gebruikers maandelijks aan, waaronder een groot aandeel gebruikers (meer dan 78 procent) van buiten de Verenigde Staten. In Nederland bereikt YouTube twee derde van de internetgebruikers. Ongeveer 30 procent van de Nederlandse internetgebruikers komt maandelijks ook een of meerdere malen op de Nederlandstalige versie van YouTube. Voor het genereren van leads is het videosharing platform een kans voor marketeers. De gemiddelde bezoekfrequentie ligt daarbij op 5 keer per maand met een gemiddelde bezoekduur van 8 minuten. Volgens ComScore, dat internetverkeer meet, duidt de explosief toenemende populariteit van sites als MySpace, YouTube en Facebook van de laatste jaren erop dat deze online bestemmingen niet langer nicheconcepten zijn, maar de massa aantrekken. Veel marketeers gebruiken dus blogs en sociale netwerksites als medium om zorgvuldig gekozen consumenten te bereiken. Het enige vervelende zijn de reclameboodschappen voor filmpjes.

Kosten leadgeneratie

YouTube werkt aan mogelijkheden om consumenten te laten betalen voordat zij een filmpje kunnen bekijken. Bedrijven kunnen op verschillende manieren contact aangaan met het doelpubliek in C2C-ruimten, bijvoorbeeld door te adverteren op een bestaande blog. Volgens Thornson Intermedia, een bedrijf dat mediareclame volgt, waren IT, telecommunicatie, vertier, media en vrije tijd de belangrijkste sectoren die adverteerden op sociale netwerksites. Aangezien de tarieven voor online banners op sociale netwerksites 30-50 procent minder kosten dan op internetportalen zoals MSN of Yahoo!‚ voorspellen experts dat mondiale reclame-uitgaven op sociale netwerksites zullen stijgen tot meer dan 3,5 miljard euro in 2011, bijna 580 procent van het niveau van 2006. Bedrijven kunnen ook content op deze sites beïnvloeden. Als marketingtool bieden blogs enkele voordelen. Ze vormen een nieuwe, originele, persoonlijke, goedkope manier om het gefragmenteerde publiek van tegenwoordig te bereiken. Marketeers kunnen ‘tags’ toevoegen aan hun content. De sites bieden gebruikers ook de mogelijkheid content te creëren en te delen, vaak zonder de redactionele beperkingen van de reguliere media.

Leadgeneratie en community

Blogs en community ´s bieden kansen voor bedrijven om digitale Mond tot Mondreclame te krijgen ook wel virale marketing genoemd. Op blogs en in community ´s gaat het nogal eens over bedrijven en hun goederen en diensten. Als het bedrijf een positieve indruk weet te maken, bijvoorbeeld bij de introductie van een nieuw product, kunnen de blogs en community ´s voor een snelle verspreiding van de informatie zorgen. Dit geldt ook andersom bij negatieve kritieken. De ‘blogosfeer’ is echter chaotisch en moeilijk te beheersen. En het is riskant om te proberen een medium te manipuleren waar individuele gebruikers de meeste inhoud genereren en modereren. Chevrolet heeft een ‘community’ opgezet, maar dan wel in beheer bij dit automerk, als onderdeel van een campagne voor zijn nieuwe modellen. Het idee leek leuk. Laat bezoekers eigen reclamespots ontwerpen, waarbij veel ‘buzz’ ontstaat. Nog goedkoop ook. Helaas was de praktijk minder positief. Een groot deel van de deelnemers richtte zich op de schade die de auto’s aan andere auto’s kan aanrichten en als de bijdragende benzineslurpers aan de opwarming van de aarde. De stekker werd snel uit het project en de site getrokken. Leadgeneratie ondersteunen met YouTube is zo gek nog niet.