Bigadvertisingballoons

Een commerciële organisatie moet op de midden en langere termijn groeien (en natuurlijk ook op de korte termijn) en is daarom aangewezen op leadgeneratie, leads moet men regelmatig binnen krijgen. In Duitsland noemt men dit proces “Kundenakquise”. Leadgeneratie blijft noodzakelijk om nieuwe klanten te verkrijgen. Als je blijft teren op je huidige klanten, dan ga je als bedrijf langzaam dood. Er vallen tenslotte klanten weg, niet alleen door faillissementen, maar ze kunnen ook naar een andere leverancier overstappen. De afweging bij leadgeneratie is om het zelf te doen, vanuit een binnendienst of uitbesteden. Voor beiden is iets te zeggen, maar als je de salesafdeling gaat doorlichten, dan kan het veel efficiënter om het genereren van leads uit te besteden.

Verkopers gelukkig met Kundenakquise

Verkopers die bij de klant aan tafel moeten zitten om te verkopen, zijn gelukkiger als zij leads krijgen aangeleverd die ze alleen nog maar moeten inkoppen. Dit lijkt een utopie, maar een goed gekwalificeerde lead, waarbij een binnendienst of de verkoper zelf een afspraak inplant, leidt tot een optimale tijdbesteding. Je kunt het afspraken laten inplannen ook door de leadprovider laten doen, maar in de praktijk geeft dit vaak problemen. Er wordt een afspraak gemaakt met een potentiële klant en deze is de afspraak vergeten of wil deze verplaatsen. Je loopt het risico dat de verkoper niet op tijd is geïnformeerd met als risico dat hij nogmaals terug moet. Maakt de verkoper zelf afspraken, dan kan hij of zij al telefonisch kennismaken met de potentiële klant. Dit kan een op voorhand al een inschatting geven met wat voor contactpersoon je bij de klant te maken krijgt. Is het een joviaal type of juist zeer formeel. Als verkoper ben je graag goed voorbereid en dit is een extra pluspunt om de verkoper zelf de afspraak te laten inplannen en eventueel ook zelf te laten bevestigen. Dit kan ook door de binnendienst worden gedaan, waarbij de verkoper net het extra stukje voorbereidend contact mist. Een combinatie waarbij de binnendienst en de verkoper samenwerken werkt ook.

Kundenakquise in het algemeen

MTV richt zich op de tieners van de wereld. De 1,2 miljard tieners hebben veel gemeen: ze studeren, winkelen en slapen. Ze hebben vaak dezelfde problemen: liefde, misdaad, slapeloosheid, de omgeving, gebrek aan geld en ouders die werken. In allerlei opzichten hebben ze meer met elkaar gemeen dan met hun ouders. MTV overbrugt de kloof tussen culturen, en appelleert aan wat tieners op de wereld gemeen hebben. Sony, Adidas, Nokia en veel andere bedrijven richten zich actief op mondiale tieners. Het thema van Adidas, ‘lmpossible Is Nothing’, appelleert aan tieners op de hele wereld.